Naturvårdsverkets senaste undersökning visar att vi fortfarande slänger för mycket mat. Över en miljon ton livsmedelsavfall slängs årligen. Dock syns en trend mot minskade mängder i hushållen som också står för den största andelen. Statistiken visar också att livsmedelsavfall från matbutiker minskade mellan 2020 och 2021.
Vissa verksamheter som behandlar avfall blir anmälningspliktiga, t.ex. vissa samförbrännings- eller avfallsförbränningsanläggningar för icke-farligt avfall och viss uppläggning av icke-farliga muddermassor på land längs små sund, kanaler och vattenvägar.
Det införs nya bestämmelser om säkerheter för utvinningsavfall verksamheter och en bestämmelse om att böter ska kunna dömas ut när en verksamhet överlämnar avfall till någon som inte har gjort de anmälningar eller har de tillstånd som krävs för avfallshanteringen.
I snitt slängs 127 kg livsmedelsavfall per person i EU. Det visar den första sammanställningen som nu har kommit. Den största andelen på 70 kg slängs i hushållen.
Naturvårdsverket föreslår ändringar av ansvar för kommunalt avfall. Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag analyserat ansvaret för vissa avfallsströmmar av kommunalt avfall. I uppdraget föreslås avgränsad valfrihet för detaljhandeln när det gäller borttransport och behandling av avfall samt förändrat ansvar för använt matfett från verksamheter och för jordmassor med invasiva främmande arter.