X
Nyhetslista
/ Kategorier: Nyheter maj 2019

Förbud mot över tusen allergiframkallande ämnen i textil och läder

Sverige och Frankrike föreslår ett EU-förbud mot mer än 1 000 allergiframkallande ämnen i bland annat kläder och skor. Enligt förslaget ska textil- och lädervaror som säljs till konsumenter inte få innehålla dessa ämnen över vissa haltgränser.

Det är Kemikalieinspektionen och den franska myndigheten Anses som tillsammans har tagit fram förslaget om ett EU-förbud. Förslaget har nyligen lämnats till den Europiska kemikaliemyndigheten Echa. Nästan hundra av de totalt över tusen ämnen som omfattas av förslaget kan i dag förekomma i textil- och lädervaror i handeln.

I förslaget ingår många fler allergiframkallande ämnen än de som kan finnas i textil och läder i dag. På det sättet förebygger man att andra allergiframkallande ämnen börjar användas i textil och läder i framtiden. Syftet är att skapa ett starkt skydd för konsumenterna mot alla ämnen som kan orsaka hudallergi.

Kemikalieinspektionen och Anses uppskattar att omkring fyra till fem miljoner av EU:s invånare är allergiska mot kemikalier i textil och läder. Mellan 45 000 och 180 000 människor i EU beräknas varje år utveckla en sådan allergi.

EU:s kemikaliemyndighet Echa kommer nu att bedöma det svensk-franska förslaget och ge företag, organisationer och allmänheten möjlighet att lämna synpunkter i ett offentligt samråd. Därefter följer en beslutsprocess som kan leda fram till ett beslut från EU-kommissionen om ett eventuellt förbud inom drygt två år.
Föregående artikel Mer krävs för att förebygga explosionsrisker på arbetsplatserna
Nästa artikel FN-beslut om globalt stopp för högfluorerat ämne
Skriv ut
899 Betygsätt artikel:
5.0

Lagpunkten är en webbtjänst för lagbevakning och lagefterlevnad. I Lagpunkten finns alla lagar som är relevanta för ett företag, såväl på svensk nivå som på EU-nivå.

Titta på vår instruktiva film om hur Lagpunkten kan hjälpa dig att snabbt komma igång.

Saknar ett enkel och kraftfullt verktyg för att ha koll på lagkrav och efterlevnad? Testa vår tjänst i två veckor utan kostnad.